Gå direkte til indhold

Det danske idrætsbillede

Flere og flere danskere dyrker idræt i Danmark

Idrætten og den måde danskerne dyrker idræt på har ændret sig markant de seneste årtier og det stiller krav til, at vi i DIF, specialforbundene og foreningerne også løbende ændrer vores måde at gøre tingene på

Flere og flere dyrker idræt i Danmark – men de dyrker også idræt på andre måder. Flere dyrker individorienteret idræt og ofte på egen hånd, mens nogle traditionelle idrætter har det sværere. Samtidig betyder fleksibilitet og tilgængelighed mere og mere i danskernes valg af idrætsaktivitet.

Men ikke blot idrætsaktiviteten ændrer sig – danskernes motivation for at dyrke idræt ændrer sig også. Hvor leg, dygtiggørelse og konkurrence tidligere var de bærende elementer, som motiverede danskerne til at dyrke idræt, træder ønsket om øget velvære og forbedret sundhed tydeligere og tydeligere frem. Idrætten er ikke længere altid bare et mål i sig selv – idrætten er et middel – et middel mod det gode liv.

Det betyder også, at idrættens rammer er under forandring. Hvor danskerne tidligere fortrak den klassiske indendørs idrætshal og den mindre gymnastiksal har danskerne nu i stor stil rykket deres idræt ud i naturen, hvor danskerne vandrer, cykler, svømmer og løber i stor stil.

Foreningsidrættens særlige værdi
Foreningsidrætten har spillet og spiller stadig en stor betydning for den enkelte dansker og for samfundet. Idrætsforeningerne danner rammen om et helt unikt fællesskab, hvor den enkelte bliver mødt af frivillige trænere og ledere der lægger en stor del af deres fritid i at gøre noget godt for andre. Det animere til at tage ansvar for hinanden, det motiverer til at involvere sig i fællesskabet og er i sidste ende med til at man får lyst til at blive i det idrætsfællesskab der er i foreningen.

Fra DIF’s side ser vi med glæde på at idrætten fylder mere og mere i Danmark, men vi er også bevidste om, at den markante udvikling af idrætten over de seneste årtier fordrer, at vi også skal udvikler os. Hvis foreningen stadig skal være danskernes foretrukne ramme for idræt skal foreningerne have relevante og tilgængelige idrætstilbud.

DIF har derfor lagt en strategi for udviklingen af dansk bredde- og motionsidræt, som skal sætte retningen for, hvordan idrætten udvikles, så foreningsidrætten stadig kan have den store betydning i rigtig mange danskers liv.

Strategien finder du her (PDF-fil), hvor du kan læse mere om det danske idrætsbillede og, hvordan DIF ønsker at udvikle idrætten.

 

Indholdsansvarlig
Mikkel Nørtoft MagelundTeamleder Bredde og MotionDIF UdviklingTeam Bredde og Motionmnm@dif.dkTelefon: 43 26 20 38Mobil: 40 95 44 87
Streg